Pred Vianocami si každý svoj dom upratuje a pripravuje na sviatky. Ženy trávia hodiny v kuchyni varením a pečením špeciálnych pochúťok na sviatočné dni. Muži zas rúbu borovice a jedle, upevnia ich za sane a vezú domov na dekoráciu.
Zväzok obilia je zaviazaný k tyči spolu s orieškami a semienkami a umiestnený do záhrady pre vtáčikov.
Večera sa začína objavením sa prvej hviezdy na nebi.
Vo Fínsku zdobia vianočný stromček na Štedrý deň. Na zdobenie používajú jablká a ostatné ovocie, cukrovinky, papierové vlajky, bavlnu a pozlátko a na ich osvetlenie slúžia sviečky.
Vianočnej večeri predchádza dlhý parný kúpeľ, po ktorom sa každý oblečie do čistých šiat. Večerajú medzi 17-19 hodinou.
Vianočné darčeky môžu byť odovzdané pred alebo po večeri. Deti si nevešajú ponožky, ale Santa Klaus chodí osobne v sprievode asi šiestich trpaslíkov a doručuje darčeky.
Hlavný chod štedrej večere je varená treska, servírovaná s novým korením, varenými zemiakmi a krémovou omáčkou. Sušená treska bola nasiaknutá týžden v ležatej polohe, potom opláchnutá v čistej vode na zjemnenie štruktúry. K štedrovečernému menu taktiež patrí pečené prasiatko alebo šunka, zemiakové pyré a zelenina.
Po večeri idú deti do postelí, zatiaľ čo starší zostávajú a rozprávajú sa s návštevou, pijú kávu až do polnoci.
25.decembra začína omša v kostole o šiestej ráno. Je dňom návštev a schôdzok.
