Vianoce boli kresťanmi určené ako sviatky narodenia Ježiša Krista a sú oslavované pravidelne každý rok už po niekoľko stáročí 25. decembra. Podľa niektorých zdrojov, ale pôvodne tento zvyk nie je kresťanským, ale pohanským, ktorý bol oslavovaný už pred 3000 možno 4000 rokmi, na počesť Boha Slnka Saturna – volá sa Saturnália.
Vianočné sviatky sa začínali štyri týždne pred týmto dňom, adventom. Počas adventu ľudia dodržiavali pôst až do štedrého dňa, pokiaľ nevyšla sa na nebi neobjavila prvá hviezda.
Kedysi verili rôznym poverám. Snažili sa kontrolovať svoje správanie, boli presvedčení, že ako sa správajú počas tohto dňa, tak budú žiť počas nasledujúceho roka. Verili, že keď v tento deň do domu, vošla cudzia žena, znamenalo by to nešťastie.
Pečivu bol prikladaný veľký význam. Všetko vianočné pečivo muselo byť hotové do východu slnka na štedrý deň. Piekli kysnuté koláče, chleby, opekance a rôzne vykrajované suché pečivo, čo bolo predzvesťou hojnej úrody v budúcom roku.
Ľudia prinášali na štedrovečerný stôl všetko, čo sa počas roka dopestovalo. Šošovica, hrach, hríbová kapustnica…Ryby, ktoré si nemohol hocikto dovoliť sa konzumovali v mestách, na dediny začal tento zvyk prechádzať začiatkom 20.storočia.
V evanjelických rodinách sa kapustnica varila s klobásou a údeným bravčovým mäsom. Naopak v katolíckych rodinách bolo dovolené jesť mäso až po polnočnej omši, do polnoci sa mäso konzumovať nesmelo.
V niektorých kútoch Slovenska jedli pirohy s bryndzou alebo makom z jednej misy, v iných začínali večeru s oplátkami, medom a s cesnakom, nasledovala kapustnica s hríbami. V Štrbe sa napríklad jedla kapustnica, makové lokše a halušky s bryndzou alebo suché zemiaky s mliekom.
V súčasnej modernej dobe sa sa prevažne začína štedrovečerná večera vianočnými oplátkami s medom a cesnakom. Prvým chodom je kapustnica s hríbami, šošovicová polievka alebo v súčasnosti veľmi populárna rybacia polievka. Ako hlavným jedlom zostáva ryba na akýkoľvek spôsob, najčastejšie však, vyprážaná. Pripravujú sa rôzne koláče – makové, tvarohové, orechové…, zákusky, či medovníčky.
Pozrite si zopár tipov na vianočné jedlá: